Acasa Companie Produse Contact

TeHnologIE

Linia tehnologica

TLinia tehnologica reprezinta un complex integrat de utilaje care functioneaza conform unui flux predefinit de fabricatie. Pentru a asigura o flexibilitate deosebita, care totusi sa nu afecteze productivitatea, automatizarea intregii linii se impune a fi programabila de tip digital.

Mai mult chiar linia tehnologica trebuie sa suporte procese tehnologice, atat in sistem complet automatizat (in exploatare), cat si manual (setare tehnologica si/sau punere in functiune).

Linia tehnologica pentru fabricarea pavelelor si bordurilor vibropresate are in componenta urmatoarele subsisteme:

 • depozit acoperit pentru stocare agregate;
 • incarcatoare frontale;
 • buncare pentru agregate, nisip;
 • silozuri ciment;
 • rezervoare colorant, apa, aditivi;
 • sisteme de transport realizate cu benzi transportoare, snecuri, conducte, furtune etc.;
 • sisteme de dozare colorant, apa, aditivi, ciment;
 • statii de mixare;
 • vibropresa;
 • sistem manipulare tip lift;
 • camera de uscare;
 • instalatie de paletizare si alimentare cu europaleti
 • sistem de recirculare al paletilor;
 • sistem ambalare (infoliere);
 • motostivuitoare;
 • platforma depozitare produs finit;
 • instalatie aer comprimat;

Fluxul tehnologic

Datorita conceptiei de flexibilitate maxima aplicata in realizarea liniei tehnologice, fluxul tehnologic, desi in principiu acelasi pentru clase mari de produse vibropresate, poate fi programat/planificat cu usurinta in limite largi ale parametrilor tehnologici pentru sustenabilitatea diverselor strategii de management al productiei (calitate, productivitate, economicitate etc.).

In cazul cel mai general, fluxul tehnologic cuprinde urmatoarele operatii si faze:

 1. Receptia, verificarea, depozitarea pe sortimente a agregatelor si nisipului.
 2. Receptia, incarcarea si depozitarea cimentului in silozuri.
 3. Alimentarea, cu ajutorul incarcatorului frontal, a buncarelor cu nisip si diverse granulatii de piatra concasata.
 4. Alimentarea rezervoarelor cu coloranti, aditivi, apa.
 5. Calibrarea agregatelor. Aceasta operatie se executa la inceputul ciclului de productie si consta in deteminarea prin cantarire a cantitatii de agregate colectate de banda colectoare intr-o anumita unitate de timp.
 6. Verificarea si calibrarea cantarului de ciment.
 7. Folosirea datelor astfel obtinute in instalatiile de dozare la stabilirea retetelor.

Prepararea materiei prime

 1. Alimentarea statiilor de mixare cu nisip si piatra concasata, printr-un sistem de benzi transportoare colectoare. Cantitatea este determinata de viteza benzii de alimentare si dimensiunile gurilor de evacuare.
 2. Alimentarea statiilor de mixare cu ciment. Acesta este adus din silozul de ciment, prin intermediul unui snec si a unui sistem de vane actionate automat, intr-un recipient de cantarire, cantarit si transferat in mixer.
 3. Alimentarea statiilor de mixare cu apa, colorant, aditivi conform retetelor de fabricatie. Dozarea cantitatilor se face foarte exact folosind echipamente de dozare apa si colorant de ultima generatie.
 4. Omogenizarea materiei prime, evacuata din mixer si transferarea, cu ajutorul benzilor transportoare, in buncarele de alimentare ale vibropresei.

Obtinerea produsului finit in vibropresa, uscarea

 1. Alimentarea caruciorului vibropresei, prin deschidera sibarului buncarului,cu materie prima.
 2. Alimentarea matritei, prin deplasarea caruciorului in plan orizontal. Matrita, formata din mai multe forme metalice goale ale produsului finit este asezata pe un palet de presare din lemn sau plastic.
 3. Vibrarea matritei urmata de o prima presare.
 4. A doua alimentare a matritei cu amestecul din al doilea buncar al masinii, pentru realizarea stratului de uzura, vibrare, presare.
 5. Retragere poansoane si matrita, evacuare produs finit in stare cruda. Forma si dimensiunile produsului finit sunt date de forma si dimensiunile matritei si poansoanelor, cat si de anumiti parametri functionali ai vibropresei.
 6. Verificarea dimensionala, aspect, densitate.
 7. Deplasarea paletilor cu produs finit in stare cruda in camera de uscare,cu ajutorul unei benzi transportoare cu lant.
 8. Ridicarea paletilor si stivuirea lor pentru uscare folosind un sistem special de ridicare si transport tip lift.

Paletizare-depozitare produs finit

 1. Ridicarea cu ajutorul liftului a paletilor cu produs finit uscat, asezarea pe o banda transportoare cu lant, depladarea acestora spre zona de paletizare.
 2. Verificare vizuala produse, inlocuirea celor neconforme.
 3. Adunarea si ridicarea de pe paleti a produselor, stivuirea pe europaleti. Aceasta operatie se executa de un utilaj special, complet automatizat numit paletizor. Paletii liberi rezultati sunt reinclusi in procesul tehnologic de fabricatie, fiind in prealabil curatati, redirectionati si reintrodusi in magazia de paleti a vibropresei printr-un sistem de benzi transportoare, dispozitive de schimbare de sens. Europaletii folositi pentru ambalare sunt incarcati cu motostivuitorul intr-un alimentator automat. De aici, prin intermediul unei benzi cu role, ajung in zona de paletizare.
 4. Infoliere si etichetare cu ajutorul unui infoliator automat. Deplasarea europaletilor cu pavelele stivuite spre acesta si in continuare se realizeaza prin intermediul benzii de iesire produs finit.
 5. Ridicare europaleti ambalati, depozitare pe sortimente, in spatii amenajate, folosind motostivuitoarele.

PROTECTIA CONSUMATORULUI Tel: 0800.080.999; WEB: www.anpc.gov.ro Adresa: B-dul G. Enescu nr. 2, bl. 7, parter, Suceava, cod 720196 Tel.: 0230/530.876 Fax: 0230/523.111